Nieuws

terug naar nieuwsoverzicht

Friese welzijnsorganisaties hebben aandacht voor ouders van zorgintensieve kinderen

Theatervoorstelling: ‘Die andere ouders doen ook maar wat….’ SPECIAL

Hoe is het als het ouderschap anders blijkt te zijn dan gedacht omdat je kind intensieve zorg nodig heeft? Hoe is het om afscheid te nemen van je verwachtingen? Wat doet het met jou en je relatie? En hoe houd je die intensieve zorg vol? Theatergroep Bint presenteert een nieuwe online voorstelling die de impact van ouderschap van zorgintensieve kinderen bespreekbaar maakt.

Theatergroep Bint speelt deze voorstelling op dinsdag 13 april van 20.00 tot 21.30 uur speciaal voor ouders in Fryslân. Een voorstelling die u wordt aangeboden door de Friese welzijnsorganisaties Kearn Welzijn, Het Bolwerk, Sociaal Werk De Kear, Sociaal Collectief, De Skûle Welzijn, Timpaan, Mantelzorg Amaryllis en Caleidoscoop.  Zij vinden het belangrijk om juist in deze tijd iets te kunnen aanbieden voor deze groep ouders die het door de lockdown extra zwaar heeft.

Online
Voor het maken van de voorstelling ging theatergroep Bint in gesprek met ouders die een zorgintensief kind hebben. Hun eerlijke ervaringsverhalen zijn het uitgangspunt van de voorstelling. De voorstelling gaat in op angsten, twijfels, overwinningen en momenten van trots van ouders. Het publiek kijkt thuis online via een livestream naar de live gespeelde voorstelling. Tijdens de voorstelling kunnen mensen reageren via de chat, ze kunnen vragen stellen, antwoord geven en stemmen via een simpele online tool.

Over zorgintensieve gezinnen
In zorgintensieve gezinnen raakt 60% van de ouders overwerkt of krijgt een burn-out. In ruim 50% van de gezinnen komen andere kinderen in het gezin onvoldoende aan bod en circa 40% procent van de ouders ervaart relatieproblemen (onderzoek Okma, Naafs, Vergeer & Berns, 2014). Vanuit de provinciale samenwerking tussen eerdergenoemde welzijnsorganisaties worden er in juni tijdens de Week van de Jonge Mantelzorgers diverse activiteiten georganiseerd. Informatie hierover volgt via de welzijnsorganisatie van uw eigen gemeente. Ook op www.weekvandejongemantelzorger.nl vindt u meer informatie.                                                                                        
Over Bint

Theatergroep Bint bestaat uit de twee theatermaaksters Hetty Willems en Bartelijn Ouweltjes. Ze maakten al eerder voorstellingen over autisme, ADHD en depressie. In november 2015 wonnen ze de Yarden Afscheidsprijs voor het meest taboedoorbrekende en innovatieve project met hun voorstelling over de dood. In deze voorstelling werken ze samen met muzikante Annemarie de Bie. Annemarie is zelf moeder van een zorgintensieve dochter van 4 jaar. Haar eigen ervaringen met haar dochter verwerkte zij in de door haar geschreven liedjes.

De voorstelling is mede mogelijk gemaakt door de financiële steun van Stichting Koningsheide, SOD & Fie van der Hoop fonds en SocialRun.

Aanmelden
Voor de online voorstelling kunt u zich voor 10 april aanmelden bij Mantelzorg Amaryllis via mantelzorg@amaryllisleeuwarden.nl. Graag met vermelding van uw woonplaats.
Na aanmelding ontvangt u per mail een link waarmee u kunt inloggen om de voorstelling bij te wonen. Deelname is kosteloos.

Friese welzijnsorganisaties hebben aandacht voor ouders van zorgintensieve kinderen