Maatjes

Een beetje aandacht, een wereld van verschil!

Maatjes zijn onmisbaar. Veel bewoners leven in een sociaal isolement, zoals ouderen, nieuwkomers, mensen met een licht verstandelijke beperking of jongeren. De vrijwilliger, het ‘maatje’, vormt voor hen de brug naar de samenleving. Ze komen weer onder de mensen, oefenen de Nederlandse taal of krijgen ondersteuning bij hun financiën. Dit is van groot belang: maatjes zijn een must voor een leefbare stad. Onderzoek heeft uitgewezen dat het hebben van een maatje ertoe kan bijdragen dat de maatschappelijke positie van iemand verbetert. Ook leidt het tot meer zelfvertrouwen, een positievere blik op de toekomst en een verruimde leefwereld.

Maatjes, helpen elkaar groeien!

Maatje worden
Maatjesprojecten worden uitgevoerd door vrijwilligersorganisaties die zijn gevestigd in de gemeente Leeuwarden. Er worden diverse maatjes gezocht, bijv. voor een gezellig praatje, ondersteuning bij de opvoeding of financiën. Hoe word je maatje?

  • Vind op deze pagina een maatjesproject/-organisatie dat jou aanspreekt. Je benadert het maatjesproject dat het beste bij jou past.
  • Meld je aan. De organisatie van het project neemt contact met jou op voor een kennismaking. Klikt dit van beide kanten? Dan wordt er gekeken welke vraag van een bewoner bij jouw aanbod aansluit.
  • Als er een match is, ontmoet je deze persoon onder toezicht van een deskundig begeleider.
  • Klikt het? Gefeliciteerd! Je hebt jouw maatje gevonden!

Wil je graag hulp bij het maken van de juiste keuze? Team Vrijwilligerswerk Amaryllis helpt je graag, bel ons via 058 30 30 400 of vul hier je gegevens en er wordt zo snel mogelijk contact met je opgenomen.

Ervaringsverhalen

Sisko van der Land (64) uit Leeuwarden is een van de vrijwilligers bij SchuldHulpMaatje.  ,,Doordat veel mensen zich schamen voor hun financiële situatie en daardoor vaak laat hulp vragen, kunnen hun schulden soms wel verdrievoudigen. Mensen krijgen te maken met aanmaningen en boetes, waardoor het al snel van kwaad tot erger gaat. Ik hoop dat het inloopspreekuur ervoor zorgt dat ze eerder aan de bel trekken. Je moet het spreekuur zien als de eerste hulp in het ziekenhuis. Daar wordt je gekneusde arm onderzocht of je wond gehecht, waarna je vervolgens weer naar huis kan. Alleen als de problematiek heftiger is, word je doorverwezen naar een specialist. Zo werkt het bij ons in principe ook. Samen met een hulpvrager kan ik kijken naar wat er aan de hand is en hoe ik kan helpen. Zo kunnen we samen bijvoorbeeld een kwijtschelding voor gemeentelijke belastingen en waterschapslasten aanvragen. Veel mensen met een laag inkomen weten niet van het bestaan van deze minimaregelingen, of weten de juiste loketten hiervoor niet te vinden. Mocht de vraag of de schuld te complex zijn, dan bieden wij hun een traject aan voor langere termijn. Met de meeste hulpvragen kunnen we uiteindelijk dus wel uit de voeten.” (Bron, LC 22 maart 2021)

Mijn naam is Geertje Hendriksma en ik woon in de Hofwijck. Mijn begeleidster heet Evelien. We kennen elkaar al heel lang. Evelien bezocht eerst mijn man een aantal jaren, hij is in 2008 overleden, en nu bezoekt ze mij. We hebben het altijd heel gezellig samen. Iedere dinsdagochtend komt ze bij me. We drinken eerst een kopje koffie en een koekje erbij. Tijdens het koffie drinken vertellen we elkaar wat we de afgelopen week beleefd hebben. Daarna gaan we meestal even naar buiten, hangt van het weer af. Ik rij in een elektrische rolstoel, Evelien loopt ernaast. We gaan vaak naar het Rengerspark, dat is tegenover waar ik woon. Prachtige bomen en bloemen zien we daar, en bewonderen de natuur. We gaan soms op/bij een bankje zitten en dan luisteren we naar de vogels. Maar dan loopt het alweer tegen half 12 en gaan we weer richting de Hofwijck om te gaan eten. De ochtend is weer voorbij gevlogen! Evelien wil alles voor mij doen, daar ben ik haar heel dankbaar voor. Als er een uitje is van Stichting Bezoek&Co gaan we er samen heen, zonder haar zou ik er niet heen gaan. Ik heb het heel goed getroffen met mijn bezoekster!

Maatjes
Afbeelding bij tekst

Deel jouw verhaal!
Ben jij al actief als vrijwillig maatje en wil jij je verhaal delen? Laat het ons dan weten via een mail naar vrijwilligerswerk@amaryllisleeuwarden.nl

Ben je op zoek naar andere vrijwilligerswerk? Neem een kijkje op www.samenleeuwarden.nl.