Nieuws

terug naar nieuwsoverzicht

Waardering voor mantelzorgers in november

Op 10 november is het de Dag van de Mantelzorg. Om de inzet van mantelzorgers te waarderen worden daarom in de maand november in de gemeente Leeuwarden vele activiteiten georganiseerd. Om mensen te verrassen die zorgen voor een ander. Want mantelzorg is niet vanzelfsprekend.

 

Mantelzorgers spelen een belangrijke rol in de samenleving. Vaak zonder dat ze het zelf en zonder dat anderen het door hebben. Ze zorgen voor een partner, familielid of vriend, die ziek is. Ook al wordt de zorg met liefde gegeven, het kan af en toe best zwaar zijn. Mantelzorgers zijn soms zo bezig met het zorgen voor de ander, dat ze er zelf bij inschieten. Een moment van ontspanning is daarom vaak waardevol.

 

In de wijken en dorpen worden vele diverse activiteiten georganiseerd. Tot de mogelijkheden behoren een boottocht, high tea, gezellige muziekmiddag, culinaire workshop, een vogelkrans maken en meer.

 

Ook zijn er stedelijke activiteiten, zoals een bezoek aan Keramiekmuseum Princessehof,  het Noordelijk Filmfestival of de voetbalwedstrijd SC Cambuur tegen Almere City FC. Of naar een van de geselecteerde voorstellingen in Stadsschouwburg De Harmonie.

 

Op zondag 17 november wordt er een grootse high tea voor mantelzorgers georganiseerd in Hotel van der Valk in Leeuwarden. De heerlijke high tea wordt opgeluisterd door een optreden van Piter Wilkens en Jaap Louwes.

 

Voor jonge mantelzorgers, van 8 t/m 27 jaar, is er een speciale activiteit. Zij gaan gezamenlijk gezellig bowlen. Naast het actief bezig zijn is het doel om gezellig samen te zijn en te ontspannen.

 

Mantelzorgers die interesse hebben in een activiteit kunnen meer informatie vinden op amaryllisleeuwarden.nl/mvdm. Of bellen met Mantelzorg Amaryllis via 058 210 0216. Aanmelden voor de activiteiten kan van 8 t/m 15 oktober, via de website of telefonisch.  

 

Hoeveel mensen verlenen mantelzorg?

  • 1 op de 3 Nederlanders (16+) gaven in 2016 mantelzorg (circa 4,4 miljoen mantelzorgers)
  • 000 mantelzorgers geven zowel langdurig (meer dan 3 maanden) als intensief (meer dan 8 uur per week) hulp
  • 8,6% van de mantelzorgers voelt zich zwaar belast (380.000 mantelzorgers)
  • Ongeveer vijf of op de zes mantelzorgers geniet van de leuke momenten van het zorgen
  • 1 op de 6 werknemers combineert betaald werk met mantelzorg

(bron: maandvandemantelzorg.nl)

Waardering voor mantelzorgers in november