Nieuws

terug naar nieuwsoverzicht

Wethouder Kuiken waardeert mantelzorg

Op 10 november viert Nederland de dag van de Mantelzorg. Een mantelzorger is iemand die zorgt voor een partner, familielid of vriend, die ziek is. Met mantelzorg ben je continu bezig en het is niet altijd gemakkelijk. Het hele jaar staat degene voor wie gezorgd wordt centraal. Op de Dag van de Mantelzorg staat de mantelzorger zelf in het middelpunt. Op deze speciale dag overhandigt wethouder Hein Kuiken op het Stadhuis een verrassingspakket aan mantelzorger Sylvia Nijdam uit Leeuwarden.

Steuntje in de rug
Hein Kuiken: ”Mantelzorgers zorgen voor geliefden, vrienden of buren. Zij maken het mogelijk dat zieken zo lang mogelijk thuis kunnen wonen en maken daarvoor vaak lange dagen. De gemeente Leeuwarden wil deze stille helden de eer geven die ze toekomt”.
Op de foto overhandigt de wethouder de mantelzorgwaardering aan Sylvia Nijdam die namens alle mantelzorgers in de gemeente Leeuwarden het pakketje van harte aanneemt.
Sylvia Nijdam: “Met een beetje ondersteuning houden wij het langer vol!”.
Vanuit Mantelzorg Amaryllis worden de bij hen bekende 550 mantelzorgers in de gemeente Leeuwarden hartelijk bedankt en in het zonnetje gezet met hetzelfde verrassingspakket.
Mantelzorg is soms zwaar en vaak moet er veel geregeld worden. Een mantelzorger kan soms wel wat ondersteuning gebruiken; iemand die luistert of helpt of praktisch ondersteunt. Daarvoor kunnen mantelzorgers terecht bij Mantelzorg Amaryllis.

Mantelzorgcafés
In de diverse wijken en dorpen van de gemeente Leeuwarden is er een mantelzorgcafé.
Tijdens de mantelzorgcafés staat gezelligheid en ontmoeten van andere mantelzorgers voorop. Er is gelegenheid om samen een kop koffie te drinken. Mantelzorgers treffen elkaar en kunnen ervaringen uitwisselen.

Respijtzorg
Om de mantelzorg te kunnen volhouden kan het goed zijn om de zorg af en toe uit handen te geven. Dat kan Mantelzorg Amaryllis voor mantelzorgers regelen, voor een kortere of langere periode. De mantelzorger kan dan zelf even bijkomen en nieuwe energie opdoen. Ook voor degene voor wie gezorgd wordt, is dat belangrijk. Voor de respijtzorg, vervangende mantelzorg, werken diverse vrijwilligersorganisaties samen.

Bijzondere omstandigheden
Zorgen lijkt voor vele van de mantelzorgers vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Zeker de afgelopen tijd, waarin mantelzorgers zorgen voor hun naaste onder bijzondere omstandigheden. ‘Veel mantelzorgers ervaren dat intensief zorgen – zeker in combinatie een baan – zwaar kan zijn. Vaak vinden mantelzorgers het maar gewoon wat ze doen. Maar het is juist heel bijzonder! Het is daarom goed om op deze dag de schijnwerpers te plaatsen op al die mensen die het hele jaar door zorgen voor een ander’, aldus wethouder Hein Kuiken.

Hoeveel mantelzorgers zijn er in Nederland?
Mantelzorg is alle hulp aan een hulpbehoevende door iemand uit diens directe sociale omgeving.

  •  Bijna 5 miljoen Nederlanders zijn mantelzorger: dat is 1 op de 3 Nederlanders van 16 jaar en ouder.
  • 830.000 mantelzorgers geven zowel langdurig (meer dan 3 maanden) als intensief (meer dan 8 uur per week) hulp.
  • 9,1% van de mantelzorgers voelt zich zwaar belast.
  • Ongeveer vijf of op de zes mantelzorgers geniet van de leuke momenten van het zorgen.
  • 1 op de 4 werknemers combineert betaald werk met mantelzorg.
    (Bron: mantelzorg.nl)

Voor mantelzorgondersteuning kunnen mantelzorgers in de gemeente Leeuwarden zich aanmelden bij Mantelzorg Amaryllis via 058 303 0400 of mantelzorg@amaryllisleeuwarden.nl. Na aanmelding neemt een medewerker van Amaryllis contact op.

Wethouder Kuiken waardeert mantelzorg