Buurtbemiddeling

Heeft de buurjongen een nieuw drumstel, kan de buurvrouw haar honden niet in bedwang houden of vind je het moeilijk om de buren aan te spreken op de radio die zo hard aan staat? Dan is Buurtbemiddeling iets voor jou!

In een straat of buurt is het meestal gezellig maar soms ontstaan er kleine ergernissen die steeds groter worden. Als je er niet over praat worden de problemen steeds groter. Wat begint als geluidsoverlast van een muziekinstrument kan eindigen in een grote burenruzie. Buurtbemiddeling helpt buren weer met elkaar in gesprek komen en zorgt er voor dat conflicten niet escaleren.

Hoe werkt het?
Als je gebruik maakt van Buurtbemiddeling komen er twee bemiddelaars op bezoek die beide kanten van het verhaal aanhoren. Vervolgens organiseren zij een bemiddelingsgesprek waar je de problemen kan bespreken met de buren en afspraken kan maken als dat nodig is. De bemiddelaars zijn getrainde vrijwilligers die je graag helpen een burenruzie op te lossen.

Voor wie is het?
Iedereen die in de gemeente Leeuwarden woont kan gebruik maken van Buurtbemiddeling. Dat geldt ook voor organisaties die mensen tegenkomen die in conflict zijn met de buren. Bijvoorbeeld huisartsen, woningbouwcorporaties en politie.

Welke conflicten zijn geschikt voor buurtbemiddeling?
Buurtbemiddeling kan niet in iedere burenruzie bemiddelen. Zo wordt er bijvoorbeeld niet tussen organisaties en particulieren bemiddeld.

Wel
– ruzies tussen buren of wijkbewoners
– individuele klachten
– conflicten die zijn verwezen door onder meer politie en
  woningbouwcorporaties
– conflicten tussen mensen die aanspreekbaar en toerekeningsvatbaar zijn

Niet
– conflicten waarbij sprake is van buitensporige agressie
– conflicten rond alcohol- en drugsverslaving
– crisissituaties
– conflicten binnen één familie

Buurtbemiddeling is bereikbaar via het algemene telefoonnummer van Amaryllis: 058 303 0400. Je kunt vragen naar Anneke Lubbers of Christel van Hoorn. Mailen kan ook, naar buurtbemiddeling@amaryllisleeuwarden.nl.

Voorbeeld
Op deze pagina van EenVandaag staat een voorbeeld van een buurtbemiddeling.

Buurtbemiddelaar worden?

Ben jij een ster in bemiddelen? En wil jij graag dat buren weer fijne buren van elkaar worden? Dan gaan wij graag in gesprek met jou!

Met regelmaat zijn wij op zoek naar vrijwillige buurtbemiddelaars. Wil jij weten wat de mogelijkheden zijn om als vrijwilliger aan de slag te gaan?  Anneke Lubbers of Christel van Hoorn gaat graag met je in gesprek via 058 303 0400 of buurtbemiddeling@amaryllisleeuwarden.nl.