Nieuws

terug naar nieuwsoverzicht

Spetterend slot en nieuw begin Dans op Recept bij Amaryllis

Dat dansen écht voor iedereen is laat Dans op Recept nu ook zien bij Amaryllis. Een eerste serie danslessen in Stiens en Leeuwarden kregen een feestelijk slot. Bovendien komt er een vervolg, ook op andere locaties in Leeuwarden en Grou.

Dans op Recept geeft al enige jaren goede resultaten. Voor Amaryllis was dat reden om dansdocenten uit te nodigen op twee van haar locaties van Ontmoeten en Meedoen. Zodoende vinden sinds oktober danslessen plaats in het Odensehuis Gerard Smit in Leeuwarden en bij Spel Verbindt in de Nije Skalm in Stiens, voor deelnemers, mantelzorgers en andere belangstellenden. De eerste series lessen zijn feestelijk afgesloten: 15 februari in Leeuwarden en 16 februari in Stiens.

Een kunst
Onder de noemer ‘Ontmoeten en meedoen’ combineert Amaryllis laagdrempelige dagactiviteiten en inloopmomenten op verschillende plekken, waaronder Odensehuis Gerard Smit. Dit is een inloophuis voor mensen met beginnende dementie en hun mantelzorgers. Dat bewegen en zeker dans een goede werking op het ziekteverloop van dementie heeft, is al langer bekend. Maar hoe je dit met succes in praktijk brengt is een kunst, zo bewijst docent Trudi van Dans Op Recept. Bezoekers van het Odensehuis kijken uit naar deze woensdagmiddagen, sommige komen hier zelfs speciaal voor. “Ik kijk heel erg uit naar dansen en het samen zijn. Tijdens dansen krijg ik de mogelijkheid mee te doen in wat ik kan en wordt niet gelet op wat ik niet kan”, aldus deelnemer Lies.

Herinneringen
Ook deelnemers van Spel Verbindt in Stiens zijn enthousiast. Trudi stemt tempo, muziek en benadering volledig af op de groep. In Stiens betekent dit ook gebruikmaken van beeldmateriaal. Foto’s in combinatie met muziek en bewegen halen herinneringen en emoties naar boven. “Ik wurd der sa bliid fan!” en “Trudi pakt me beet, en dan durf ik wèl!”; zomaar een greep uit de reacties van deelnemers in Stiens.

Nieuw
Voor zowel Amaryllis als Dans op Recept is het een mooie uitbreiding van activiteiten. Dans op Recept bedient hiermee een nieuwe doelgroep, naast mensen met de ziekte van Parkinson, niet-aangeboren hersenletsel en chronische pijn. “Met Dans op Recept dragen we bij aan de levenskwaliteit van ouderen”, zegt directeur Marlien Seinstra. “We kijken naar wat iemand nog wel allemaal kan, en dat is vaak heel veel!”

Amaryllis-teammanager Gerben Spaan: “Onlangs hebben we met allerlei partners onderzoek gedaan naar de wensen van mensen met dementie als het gaat om dagactiviteiten. Zo lang mogelijk ‘gewoon’ mee blijven doen en op maat afgestemde activiteiten zoals cultuur en bewegen bleken belangrijke wensen. Wat is er dan mooier dan samen met een partij met verstand van zaken zoiets ‘gewoons’ als danslessen aan te kunnen bieden, met bijzondere ervaringen als gevolg.”

Wordt vervolgd
De lessen bevallen zo goed dat ze een vervolg krijgen. In Stiens en het Odensehuis, maar ook in Grou en in de Leeuwarder wijk Westeinde start Dans op Recept binnenkort.

Meer weten over de danslessen? Neem contact op met Marieke Mostert van Dans op Recept via 06-12644362 of info@dansoprecept.nl.

Spetterend slot en nieuw begin Dans op Recept bij Amaryllis